Podwyższony poziom cholesterolu we krwi utrzymujący się przez wiele dni może wyrządzić wiele szkód dla organizmu i być niebezpieczny dla zdrowia, a nawet życia. Zazwyczaj podłożem problemu jest nieodpowiednia dieta. Pierwszym krokiem dla redukcji poziomu cholesterolu powinna być zmiana sposobu odżywiania. Codzienne menu warto urozmaicić ziołami, które pomogą w walce z problemem.
Cholesterol – czym jest oraz jak z nim walczyć?
Cholesterol jest związkiem z grupy lipidów, a więc tłuszczy. To składnik niezbędny dla ludzkiego organizmu, ponieważ wykorzystywany jest przy syntezie witaminy D3, kwasów żółciowych oraz hormonów płciowych. Cholesterol jest również składnikiem błon komórkowych. W odpowiedniej ilości jest więc bardzo potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania. Niestety nadmiar cholesterolu w organizmie jest bardzo niebezpieczny – powoduje zwiększenie ryzyka pojawienia się chorób serca oraz układu krążenia.
Walkę z podwyższonym poziomem cholesterolem we krwi należy rozpocząć od odpowiedniej diety oraz zmiany stylu życia. W codziennym jadłospisie powinno się unikać produktów takich jak: tłuste lub czerwone mięso i jego przetwory, smalec, masło, tłuste sery oraz śmietana, a przy bardzo wysokim cholesterolu należy zrezygnować ze spożywania: produktów z białej mąki, jajek, ciastek, ciast, chipsów, fastfood’ów oraz innych wysoko przetworzonych artykułów. Należy również wprowadzić codzienną aktywność fizyczną.
Zioła na cholesterol należą do produktów wspomagających walkę z problemem – więcej na ten temat tutaj. Można je przyjmować w postaci herbatek lub gotowych preparatów w tabletkach lub kapsułkach. Warto jednak pamiętać, żeby wszystkie problemy zdrowotne konsultować z lekarzem oraz nie przeprowadzać kuracji ziołoleczniczej bez jego wiedzy i aprobaty.
Zioła na cholesterol – zielona herbata
Najbardziej popularnym zielem na cholesterol jest zielona herbata. Składniki w niej zawarte przyczyniają się do redukcji cholesterolu LDL we krwi oraz osiągnięcia odpowiednich proporcji pomiędzy poszczególnymi frakcjami cholesterolu. Zielona herbata posiada również polifenole, mające działanie likwidujące wolne rodniki, co pomaga ochronić serce oraz inne narządy wewnętrzne.
Ziele karczocha na cholesterol
Wśród ziół na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi często wymienia się ziele karczocha. Jest ono bogate w kwasy fenolowe, które przekształcane są w cynarynę, wykazującą wysokie właściwości obniżające cholesterol oraz trójglicerydy we krwi. Dla osiągnięcia wymiernych efektów zalecane jest wypijanie minimum dwóch szklanek naparu z ziela karczocha na dobę.
Luceryna
Kolejnym wartym uwagi zielem na cholesterol jest luceryna. W swoim składzie posiada ona saponiny, które zachodzą w reakcję ze sterolami, co przyczynia się do spadku frakcji LDL cholesterolu, a jednocześnie nie redukują cholesterolu HDL. Luceryna zmniejsza również przyswajalność w jelitach cholesterolu dostarczanego z pożywieniem.